” Ei ai cui sunt? “

Titlul se referă la “copiii străzii“.

De la început vă spun că nu aveam de gând să fac un asemenea articol, nu sunt o persoană prea sufletistă, mai ales când vine vorba de ei. Dar într-o seară eram la un suc şi doi copilaşi au intrat şi au început să cerşească. Sincer vă spun că este o imagine tristă, mai ales pentru o ţară din Uniunea Europeană,iar din păcate lucrurile nu arată deloc roz in ceea ce priveşte viitorul lor.

Problema începe de la sistem, iar apoi tinde către parinţi. Majoritatea acestor copii provin din familii dezorganizate, sărace sau cu condiţii de viaţă precare. Mulţi dintre aceşti copii sunt expuşi abuzurilor, abuzuri care în unele cazuri încep încă din propriile  familii apoi se continuă pe străzi.

Ajunşi în stradă încearcă să mai scape de dificultăţi şi încep să se drogheze sau să folosească alte metode care le aduc plăcere pentru o scurtă perioadă de timp. Mulţi dintre ei încep mai tărziu să se confrunte cu probleme de sănătate care şi normal că nu sunt tratate. Să nu uităm că în unele cazuri sunt copii care dau semne de subnutriţie etc. etc.

Cum se poate cu atâtea organizaţii de protecţie a copiilor, a oamenilor, a animalelor (până şi unele animale o duc mai bine decât aceşti copii) să mergi pe stradă şi şă vezi copii care nu ştiu să numere până la 10 dar cerşesc şi încearcă să mai trăiască o zi. Ca orice copil mă gândesc că şi ei simt nevoia unei afecţiuni, simt nevoia să fie copii, dar aceste lucruri care sunt gratis sunt prea scumpe pentru ei.

Aceşti copii trebuie luaţi şi educaţi,iar apoi ajutaţi să se reintegreze în societate. O educaţie care ar trebui să vină din partea sistemului, un sistem care încă rămâne orb. Dar copiii nu sunt făcuţi “de sistem”, iar familiile i-au abandonat şi uitat…totuşi rămâne întrebarea: “Ei ai cui sunt ?

Numa bine’.

Advertisement

15 thoughts on “” Ei ai cui sunt? “

  1. e trist,sunt foarte multi copii abandonati pe strazi iar orfelinatele nu prea le ofera nimic..ar fi frumos sa existe un loc si pentru ei.unde fie crescuti si ingrijiti corespunzator.

  2. Din pacate, viata e nedreapta si nemiloasa, insa ramai fara cuvinte cand auzi ca un copil descris de tine aici, dar care insa nu a luat calea drogurilor (stiu, sunt putini) reusesc sa se realizeze, insa e foarte greu pe propriile puteri, Sistemul ucide milioane de vise, milioane de luminite, care licaresc si se sting parca prea nedrept. Oricum, ca sa raspund la intrebarea ta, cred ca sunt lasati in voia sortii pentru ca si noi, la randul nostru sa facem ceva pentru ei. De multe ori vrem sa facem fapte bune, nu stim cum sa o facem si ei sunt chiar langa noi, dar mai bine luam aminte ceea ce scrie sistemul pe pancarte la semafoare: “Nu dati bani cersetorilor!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s