Castelul Corvinilor- septembrie 2012.

Castelul Corvinilor, cel mai important monument de arhitectura gotica din Transilvania, cunoscut ca resedinta a familiei Corvin, ocupa locul unei cetati donate de regele Sigismund de Luxemburg lui  Voicu Hunyadi in anul 1409, insa cel care a demarat constructia actualului castel este fiul acestuia, Iancu de Hunedoara- voievod al Transilvaniei in perioada anilor 1441-1456.

Fiind una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu De Hunedoara, castelul cunoaste in timpul acestuia insemnate transformari. El devine astfel si o locuinta, nu numai un punct strategic intarit. Aici alterneaza acum stilul renascentist, vechiul stil gotic si barocul.

In anul 1880 castelul Corvinilor a fost declarat monument istoric, iar in anul 1974 este renovat si devine muzeu. Aici au fost turnate o multime de scene din diferite filme romanesti, dar si productii cinematografice internationale.

Acum ca stiti putin despre cum a aparut sa trecem la ce am de spus.

In aceasta vara am fost la castel cat nu am fost in 2,3 ani de zile. De ce? datorita evenimentelor care au avut loc. Ma bucur ca in sfarsit cineva se ocupa de castel. Dupa cum stiti/ sau nu stiti weekend-ul asta a fost un weekend plin de turisti la Castel.

Totul a inceput de vineri (28 septembrie 2012) cand a avut loc: “Poveste ce n-a fost”-spectacol de lumini, scene ireale, lumini ultraviolete, imagini 3d.

Pentru mine a fost ceva foarte frumos deoarece nu am mai vazut in realitate asa ceva, doar la televizor si pot spune ca mi-a placut. Desi a durat ~10 min toata lumea a fost atenta la proiectiile care aveau loc pe castel si au fost foarte incantati.

Dupa terminarea proiectiilor pe Castel am avut parte si de “actiune” in interirorul Castelului.

Am spus ca Vineri s-a intamplat asta si probabil ce-i care ati ratat spectacolul de lumini va doriti sa vedeti, nici o problema. Astazi (30 septembrie 2012 ) dupa apus ,la Castelul Corvinilor se poate viziona din nou specatcolul de lumini. Pentru ce-i care au timp de o plimbare de duminica, Castelul este solutia : Intrare libera.

Avem si 2 poze cu proiectia cartata de pe fatada:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sambata (3o septembrie 2012) am avut parte de un spectacol live: “Umbre si Eroi”, dupa un scenariu de Alexandru Molico in regia lui Ciprian Dumitraşcu. Am avut ocazia sa-i vad pe  marii actori: Eusebiu Ştefănescu, Dan Condurache, Denis Ştefan, Alin Panc,Gabi Duţu, Dimitrii Bogomaz şi mulţi alţii. Au avut loc scene de razboi care lasau publicul in extaz.

“2 scene care m-au marcat :

1. Chiar la inceputul specatacolului a avut loc o batalie, iar un calaret care a fost atacat a cazut de pe cal si calul s-a rostogolit pe langa el.( probabil suna aiurea, dar este greu sa explici ce vezi).

2. In timpul altei batalii, din zona unde se afla fantana 2 oamenii au picat jos langa castel,unul fiind in flacari. Inaltimea cred ca era ~etajul 3. ”

 

 

 

 

 

 

 

 

Le multumesc celor care s-au ocupat de acest “eveniment Medieval”, le multumesc celor care au jucat si le apreciez munca depusa si nu in ultimul rand le multumesc celor care au fost prezenti. Apreciez munca depusa, apreciez detaliile care au facut ca totul sa para iesit din poveste. Ati reusit sa schimbati in bine imaginea Hunedoarei, imaginea Castelului. Va multumim!

Pe viitor astfel de actiuni sper ca vor fi tot mai numeroase. Cei care ma cititi va invit sa vizitati Castelul si va promit ca nu o sa regretati.


Pozele au fost luate de pe: https://www.facebook.com/MuzeulCastelulCorvinilor .Pentru cei care vor sa vada mai mult sa intre pe pagina lor de facebook (Muzeul Castelul Corvinilor) , acolo veti gasi si filmulete din timpul spectacolului.
Pentru mai multe detalii consultati pagina de internet a Asocitiei Pentru Promovarea Istoriei Romaniei: www.romaniaistorica.ro

Advertisement

4 thoughts on “Castelul Corvinilor- septembrie 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s